Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, araç muayene istasyonları tarafından da verilecek sızdırmazlık raporunun şartlarını ağırlaştırdı.
Sayıları her geçen artan LPG'li araçlara yönelik denetimlerin kapsamını genişleten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, araç muayene istasyonları tarafından da verilecek sızdırmazlık raporunun şartlarını ağırlaştırıyor.
Bakanlık, yılbaşından itibaren uygulamaya konulacak yeni düzenleme ile 5 dakikada sızdırmazlık raporu alınmasının önüne geçmeyi hedefliyor.
Benzin fiyatlarının 4,5 lirayı aşmasının ardından sayısı sürekli artan LPG'li araçlara kapsamlı denetim geliyor. Türkiye'de 3,4 milyon araçta bulunan tüplere sızdırmazlık raporu verilmesindeki standartlar yeniden belirleniyor. Yılbaşından itibaren araç muayene istasyonları tarafından da verilecek sızdırmazlık raporunun alınmasının şartları ağırlaştırılacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı usul ve esasların ardından beş dakikada sızdırmazlık raporu alma dönemi kapanacak.
1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Makine Mühendisleri Odası, üniversiteler, TÜVTURK ve yetkilendirilmiş kuruluşlara uzman ekipler gönderilecek. Öncelikli olarak raporun verilebilmesi için ihtiyaç duyulan mühendis ve teknik ekipmanların yeterli olup olmadığına bakılacak.Sızdırmazlık raporu verecek yerlerle yapılacak protokollerin ardından standartların yüksek tutulacağını belirten üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, "Bu işin para kazanma olarak görülmemesi lazım.
Milyonlarca insanın can güvenliğini ilgilendiriyor. Yılbaşından itibaren sızdırmazlık raporunun yanı sıra montaj yapanlara yönelik denetimler de artacak." dedi.
Konuya ilişkin mevzuat altyapısının yıl sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışma ile LPG'li araçlar teknik muayene öncesi gereken sızdırmazlık raporunu birçok noktadan alabilecek. Bu alanda TSE gibi kuruluşlardan belgesini almış, teknik ve donanım yönüyle mühendislik açısından yeterli işletmeler Bakanlık'a başvuracak.
Bakanlık teknik personeli tarafından yapılan inceleme ve denetimlerin ardından yetkilendirme yapılacak. Protokol kapsamında yetkilendirilen kuruluşlar gaz sızdırmazlık raporu verebilecek.
Türkiye genelinde gaz sızdırmazlık raporu alımında yoğunluğu azaltmak amacıyla sayı sınırlaması getirilerek farklı şehirlerdeki işletmeler 'yetki' için görevlendirilecek. Daha önce gaz sızdırmazlık raporunun düzenlenmesinde Bakanlıkça yetkilendirilen Makine Mühendisleri Odası (MMO) TSE veya otomotiv anabilim dalı olan üniversiteler gibi kurum ve kuruluşlar yılbaşına kadar rapor düzenlemeye devam edebilecek.
Bu kuruluşlar 1 Ocak 2013 sonrası içinde Bakanlık'ın yeni esaslarına göre yetkilendirilebilecek. Maliye Bakanlığı'nın yüksek vergisi nedeniyle dünya geneline göre pahalı olan benzin fiyatları Türkiye'de LPG'li olan araç sayısındaki artışı tetikledi. 2004 yılında 818 bin 127 olan LPG'li araç sayısı, bu yılın mart ayı sonu itibarıyla 3,4 milyona kadar çıktı.
Türkiye'de 2002 yılında motorlu araç sayısının 5 milyon 44 bin 259'u benzinli olmak üzere toplam 8 milyon 655 bin 170 iken, bu rakam 2012 yılı Mart ayı sonu itibarıyla 5 milyon 704 bin 411'i benzinli olmak üzere toplamda 16 milyon 315 bin 251'e yükseldi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder